De 5 thema's van Energie Agenda Nederland
Bij Energie Agenda Nederland maken we ons sterk om de energietransitie haalbaar te maken. Niet via zoete broodjes of inhoudsloze beloftes. Maar via realistische strategieën en plannen. Bekijk onze 5 hoofdthema’s.
1. Levering
Hebben we in de toekomst nog wel voldoende energie? Komt de levering in gevaar? Als gevolg van mondiale instabiliteit? Kan eigen opwek een alternatief bieden? Of kernenergie? Of nieuwe bronnen? Wat zijn de grootste zekerheden en onzekerheden in Nederland? Nu en in de toekomst.
2. Duurzaam en Circulair
Wekken we zelf energie op en hoe gaan we om met circulaire mogelijkheden? Moeten we extra subsidies verstrekken voor zonnepanelen? Of kan het stroomnet dat niet aan? Hoe gaan we om met alternatieve bronnen als warmtepompen en zonneboilers? Is energiecertificaten inkopen een slimme optie?
3. Congestiemanagement
We verbruiken steeds meer elektriciteit. Tegelijkertijd wekken we ook steeds meer elektriciteit op. Onze infrastructuur kan het nog maar nét aan. Hoe nu verder? Zijn er meer kabels nodig? Technische innovaties? Of moeten we slimmer omgaan met levering en teruglevering?
4. Tarieven en Belastingen
Energie moet betaalbaar zijn én blijven. Zonder een betaalbare levering loopt de economie vast. Bedrijven én consumenten komen in de problemen. Hoe kun je als overheid reguleren via een slim systeem van belastingen en subsidies?
5. Wetten en regels
Leveranciers én afnemers moeten voldoen aan wettelijke regelgeving. In een nationaal en Europees kader. Nederlandse en Europese wetten mogen niet botsen. En dat maakt het ongelofelijk complex. Wat kan en mag er allemaal in Nederland? En in Europees verband?
Dit is Energie Agenda Nederland
Energie Agenda Nederland behartigt de energiebelangen van branches en sectoren. Op naar een nuchtere, oplossingsgerichte en toekomstbestendige visie voor 2050.
Oplossingen
Regels moeten problemen oplossen. Géén loze beloftes bieden.
Financiën
Energie moet betaalbaar blijven voor bedrijven. Nu en in de toekomst.
Circulair
Steeds weer innoveren? Of slimmer omgaan met wat we al hebben?
Analyse
Voer discussies op basis van feiten. Los van emotie en sentiment.